Sanser
Sansene, syn, lukt og smak, spiller en viktig rolle i forbindelse ved matopplevelsen og fordøyelse. Lukt og syn av mat stimulerer sultfølelsen, tarmaktiviteten, produksjon av spytt og nedbrytende enzymer. Ved parkinson blir ofte smaks- og luktesansen redusert tidlig. I tillegg har en rekke medisiner, for eksempel levodopapreparater, som bivirkning at de gir nedsatt lukt- og smakssans. Ved parkinson kan også den totale smaksopplevelsen av maten endre seg slik at mat som tidligere smakte godt, kan begynne å smake vondt.
Tips:
- Når en sans er svekket må de andre sansene stimuleres. Dersom det kun er smakssansen som er nedsatt, bør luktesansen stimuleres så mye som mulig og omvendt.
- Ved tap av luktesansen og smakssansen bør en stimulere synssansen. En kan lage små næringstette porsjoner og bruke farger slik at maten ser innbydende ut.
- Krydder, i form av hvitløk og forskjellige urter, kan øke smaksopplevelsen.
- Ved nedsatt smak bør varm mat serveres så ofte som mulig, da varm mat fremhever matens aroma.
- Matens smaker kan fremkalles ved å bruke sitron i maten
- Smakssansene kan stimuleres med å suge på sitrusfrukter før måltider (for eksempel sitron)
- Ved en forvrengt eller forsterket smaksopplevelse kan det hjelpe å spise mat som er kald eller romtemperert og å unngå mye krydder.
- Matvarer som fremkaller aversjon eller som gjør spisingen vanskeligere kan du forsøke å unngå.
- Dersom en får aversjon mot en matvare, bør en forsøke med andre matvarer innenfor samme matvaregruppe eller samme matvare fra andre produsenter.