Sansene, syn, lukt og smak, spiller en viktig rolle i forbindelse ved matopplevelsen og fordøyelse. Lukt og syn av mat stimulerer sultfølelsen, tarmaktiviteten, produksjon av spytt og nedbrytende enzymer. Ved parkinson blir ofte smaks- og luktesansen redusert tidlig. I tillegg har en rekke medisiner, for eksempel levodopapreparater, som bivirkning at de gir nedsatt lukt- og smakssans. Ved parkinson kan også den totale smaksopplevelsen av maten endre seg slik at mat som tidligere smakte godt, kan begynne å smake vondt.

Tips:
  • Når en sans er svekket må de andre sansene stimuleres. Dersom det kun er smakssansen som er nedsatt, bør luktesansen stimuleres så mye som mulig og omvendt. 
  • Ved tap av luktesansen og smakssansen bør en stimulere synssansen. En kan lage små næringstette porsjoner og bruke farger slik at maten ser innbydende ut. 
  • Krydder, i form av hvitløk og forskjellige urter, kan øke smaksopplevelsen.
  • Ved nedsatt smak bør varm mat serveres så ofte som mulig, da varm mat fremhever matens aroma.
  • Matens smaker kan fremkalles ved å bruke sitron i maten
  • Smakssansene kan stimuleres med å suge på sitrusfrukter før måltider (for eksempel sitron)
  • Ved en forvrengt eller forsterket smaksopplevelse kan det hjelpe å spise mat som er kald eller romtemperert og å unngå mye krydder. 
  • Matvarer som fremkaller aversjon eller som gjør spisingen vanskeligere kan du forsøke å unngå. 
  • Dersom en får aversjon mot en matvare, bør en forsøke med andre matvarer innenfor samme matvaregruppe eller samme matvare fra andre produsenter.
Syn
Dopaminmangel kan påvirke den visuelle Cortex og svekke øynenes bevegelsesevne. Dette kan føre til dobbeltsyn og uklart syn. Noen kan også ha utfordringer med tunge hengende øyelokk eller ufrivillig øyelukking (øyelokksapraksi). Det kan oppstå tap av dopamin neuroner i retina, som kan lede til en redusert sensibilitet for å skille mellom ting som har samme fargestyrke. Endret fargesyn kan også gjøre det vanskelig å skille farger fra hverandre.  Disse utfordringene påvirker opplevelsen av synsinntrykk, matopplevelsen, og evnen til å spise.
Lukt
Ni av ti med parkinson opplever reduksjon av luktesansen i tidlig fase av sykdommen. Ofte oppstår dette sansetapet flere år før de klassiske parkinsonisme symptomene oppstår. Retroperspektivt melder personer å ha hatt dette symptomet opptil ti år før diagnosen stilles. Nøyaktig hvorfor luktesansen er nedsatt hos personer med parkinson er ikke helt forstått. Mange tror det kan relateres til avleiringer av proteinet alpha-synuclein. Det har vist seg at disse avleiringene forekommer i området der lukten først behandles i hjernen (luktpæren).
Smak
Studier som avdekker redusert smaksevne eller endret smaksopplevelse ved parkinson, er få. De viser alle en høyere endring av smaksopplevelse hos personer med parkinson enn kontrollgruppene. I tillegg vet vi at antall og kvalitet på smaks- og lukteceller reduseres som en naturlig del av aldringsprosessen. Øfte henger en endret smaksopplevelse sammen med en redusert luktesans.